Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4292

De eerste Kerst

zondag, 27 december 2015

De eerste Kerst dat ik verwacht dat er nog Kerst(en) zullen volgen, maar ook bedenk dat het geen eindeloos aantal zal zijn.

De eerste Kerst dat ik niet weet wat ik zal of moet voelen: wordt het emotioneel, anders, verdrietig?

Op Kerstavond kwam ‘vriendin van altijd van zoon’ weer gewoon mee eten. Haar vader overleed kort geleden na een langdurige ziek zijn. We dronken samen de wijn die hij bij een eerder kerstdiner aan haar voor ons meegaf en ze vond het fijn. Het was niet zwaar maar niets werd doodgezwegen. Het idee van ‘gewoon samen een gezellige Kerstavond doorbrengen’ bleek gedeeld. Zoon verzorgde voor het eerst het hoofdgerecht, lekker! Fijn dat hij van koken houdt. Traditiegetrouw keken we daarna een film op zoons laptop. Iets met kersthorror zoals dat hoort.

Eerste Kerstdag: met het ene omaatje maakte ik een ochtendwandeling en ze at bij ons haar Kerstlunch. Voor ons was het natuurlijk ontbijt ;). Bij het andere omaatje gingen we op visite in haar nieuwe fijne kleine verzorgingstehuis, met een wandeling langs de kerststal en even de kerk binnen. 's Avonds gingen we gedrieën uit eten: Afghaans, gezellig en lekker. Heel ongewoon voor ons want voorheen waren de omaatjes altijd bij ons voor het Kerstdiner. We maakten tijdens het eten plannen alsof het leven eindeloos is: met zijn drieën tegelijk promoveren, dát zou wat zijn! En we gisten welke krant we dan zouden halen ;).

Ik laat in mijn hoofd alle toekomstplannen toe. Waarom zou ik mezelf dromen verbieden?

Tweede kerstdag zouden we niks doen maar zoon en ik belandden in de bioscoop bij Star Wars :). Samen naar de bioscoop is goed voor het bonden meldde hij nog, zeker als ik dan betaal zei hij er eerlijk bij ;). En we aten nóg een keertje lekker, maar niet uitgebreid.

Zoon is weer naar zijn eigen huis, wij 'vieren' 3e Kerstdag in alle rust en stilte. Bijna alle dagen gaan gepaard met een heel grote wandeling met onze blije hond. We wonen dichtbij bos, hei en eindeloos veel landwegen.

Ook al is het leven niet eindeloos, het eind is nog lang niet in zicht.

Langzaamaan maak ik ook kennis met de spanning die het afwachten of medicatie werkt met zich mee brengt. Voelt de knobbel in mijn oksel al kleiner aan? Wat is die pijn in een rib, bekken? De pijnlijke lymfeklieren? Is dat hoesten niet iets meer dan een hoestje? Betekent een gevoelige plek dat de letrozol werkt of juist niet?

Steeds zingt er ergens in mijn hoofd heel zacht uitzaaiingenuitzaaiingenuitzaaiingen of keihard UITZAAIINGENUITZAAIINGEN!. Zo snel in mij genesteld kleurt het alles wat ik denk, doe en zeg.

Offline
Berichten: 189

Fijn dat je een goede kerst had Ellen. Dat het dubbel was kan ik me voorstellen. Wat mooi dat je dat toch ergens een plek kan geven, dat het dubbel is. En dan nu ook nog die nieuwe spanningen over het aanslaan van medicatie. Pffff. Zowel de uitzaaiingen zijn in jou genesteld als het besef. Ook dubbel. 

Mooi geschreven.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Lieve Ellen, 

Wat een mooie intieme kerst hebben jullie ervan gemaakt. Hartverwarmend om te lezen. Samen zijn, er zijn voor kwetsbare ouderen, lekker met de hond erop uit, het is het goede en ik zeg ook HET GOEDE vorm geven.

En dat ondanks de zorgen die er voor de toekomst zijn. Want ja, dat stemmetje wat de ene keer zacht, de andere keer keihard zegt ' u i t z a a i i n g e n  ' , dat gaat nooit meer weg is mijn ervaring. Juist op deze dagen als kerst en nieuwjaar laat die stem zich horen. Is ook mijn ervaring. We namen daardoor ook wel vlak erna belangrijke stappen in het al zovast regelen van bepaalde zaken. Dat is dan weer het goede aan het horen van die stem. 

zorg goed voor jezelf, knuffel elkaar zoveel je kan , wandel lekker met de hond en maak er een mooi en zinvol 2016 van. Jij schrijft nog wel langer hier dan dat ene jaar!  Ik lees je, zolang ik kan. 

Offline
Berichten: 617

Lieve Ellen,

Ondanks de situatie spreekt uit je verhaal vooral veel positiviteit.

Niks verzwegen het is zoals het is en bizar hoe de hele wereld gewoon doordraait en jezelf som ook "gewoon"meedoet.

Ik wens je heel veel sterkte en heel veel kerstmis en andere bijzondere momenten toe dat zou zomaar op een "kale"maandag kunnen zijn.

Heel veel liefs

 

 

afbeelding van patris
Offline
Berichten: 17

En toch een kerst waarin weer mooie herinneringen zijn gemaakt en de ruimte om (kortere termijn) plannen te maken. Zo jammer dat daar dan nu ook de onzekerheid om de hoek komt kijken.  

Herkenbaar zoals je het hebt geschreven 

Offline
Berichten: 565

De eerste kerst in het besef dat je uitzaaiingen hebt. Dat is wat het anders maakt he. Maar gelukkig is daarmee de liefde, het zorgen en het samenzijn niet anders geworden. Misschien is dat zelfs nog wel intenser. 

Weet je Ellenk, juist het besef dat ik jarenlang met uitzaaiingen heb rondgelopen zonder dat ik het wist, heeft me uiteindelijk geholpen er mee om te gaan. Als ik er toen mee kon leven al wist ik er niets van, dan kon ik het nu ook. Dat zag ik wel in. En ik zeg uiteindelijk, want ik heb evengoed alle lagen van de emotierollercoaster doorlopen, en wat waren ze heftig. Maar goed, het heeft me wel gebracht waar ik nu ben. 

Weet je wat ik knap vind, dat je toekomstplannen kunt maken. Blijven dromen, dat is echt belangrijk. Doen hoor!

Offline
Berichten: 55

In deze donkere dagen in spanning zitten is vreselijk, ik weet het. Ik herinner me nog goed dat ik huilend de kerstboom versierde met mijn kids, en dat de weken daarna als een soort roes aan me voorbijgingen. Niemand werkte, de artsen onbereikbaar, en ik maar wachten op de uitslag terwijl familie en vrienden probeerden het nog een beetje gezellig te maken. Dat is 5 jaar geleden, maar ik heb er nu nog elke kerstvakantie last van. Als ik jouw verhaal over je kerstdagen dan lees, dan vind ik dat je het fantastisch hebt gedaan. Wat ben je toch een moedige, krachtige vrouw. Morgen steek ik wat vuurwerk voor je op. xxx

afbeelding van zeilertje
Berichten: 42

Lieve Ellen,

Je doet het goed hoor! Je kijkt niet weg voor de situatie waarin je bent beland, maar je laat het ook je leven niet domineren? En natuurlijk zijn er de donkere momenten, maar blijf maar je dromen houden. Kerst en Oud en Nieuw zijn ook typisch de momenten om de balans op te maken (vreemd toch dat niemand dat met Pasen doet ;-)). En jouw balans slaat de komende jaren echt nog naar de goede kant, hoor! Ik wens je veel goeds en moois voor 2016. En voor ons hier nog meer van je mooie blogs.

Liefs, zeilertje

Offline
Berichten: 8

Prachtig geschreven, ook wel hefitg hoor. Fijn dat je toekomstplannen blijft maken, dat je blijft dromen. Inspirerend! 

Ik wens je een nog heel veel mooie kerstmissen toe met tussendoor heel veel mooie momenten, ervaringen, belevenissen. 

Lieve groet, Fiep