Amazone
Lid geworden op: 09/05/2017 - 18:57
Offline
Berichten: 452

Inktzwart / stralend licht

dinsdag, 30 mei 2017

Als ik mijn motto hier zo op de website zie staan, dan heb ik het gevoel dat ik er iets over moet zeggen. Want in zulke grote letters, zo eruit gelicht, en zo helemaal op zichzelf vind ik 'm een beetje confronterend, neigend naar fout, staan. Het zou zelfs kunnen dat mensen er aanstoot aan nemen of gekwetst zijn. En dat is het laatste dat ik wil veroorzaken.

Vier de voordelen!

De voordelen van borstkanker. Ja doei. Die zijn er natuurlijk niet. Dat gelul van sommige mensen (die het zelf uiteraard niet hebben, dat begrijp je wel) over dat de ervaring je leven verrijkt: onverdraaglijk! Dat bedoel ik dus niet. Als ik de keus had, dan kwam er nooit borstkanker in mijn leven. Want dat is altijd beter dan wel borstkanker in je leven. Altijd. Dat zal iedereen hier beamen.

Maar mijn motto, Vier de voordelen, heeft me wel erg geholpen het afgelopen half jaar. Kijk, er was zoveel angst en verdriet en narigheid, ik kon alle tegenwicht gebruiken. Dus alle prettige bijkomstigheden heb ik echt geprobeerd heel bewust te vieren en een zo groot mogelijke plaats in mijn leven te geven. In plaats van het calvinistisch aandoende gevoel: je mag niet genieten van een gevolg van iets dat zo vreselijk slecht is. Zoals borstkanker.

Dus ik genoot er intens van dat ik eindelijk eens zoveel thuis kon zijn met de kinderen. Dat ik met ze ontbeet, lunchte en ze ook weer opwachtte na school. Van de aandacht die ik kreeg. Van alle lieve dingen die mensen tegen me zeiden en voor me deden. Van het schrijven aan mijn blog. Van het op de bank liggen terwijl mijn hele huis gestofzuigd werd. Van dat het eten vanzelf op tafel kwam, van het lezen van boeken, van de rust die ik kreeg, van het lekker in bed liggen en ademhalen terwijl ik door het open raam naar buiten keek hoe de zon scheen. Van het voor mezelf mogen zorgen. Van de medische zorg die ik kreeg. Van wat ik leerde over hoe mijn lichaam werkt. Van het eindelijk gaan sporten. Van het bewust worden van het geschenk dat het is dat ik hier ben en nog even mag blijven. Van dat ik de waarde van het leven meer voel. Van alle inzichten die ik kreeg over waar het om gaat in het leven. Van het bruisen van mijn creativiteit. Van mijn 46e verjaardag. Van de gewaarwording eindelijk weer energie en kracht te voelen toen ik een maand geleden prednison voorgeschreven kreeg. Daarvan geniet ik allemaal met volle teugen.

En niet om het verdriet, de angst, de bezoeking, de uitputting, de misère, de verschrikking en de malaise weg te maken. Want die zijn er allemaal ook. Het was een verschrikkelijke tijd die ik in mijn leven had kunnen missen als kiespijn. Maar om de mooie dingen hun rechtmatige plaats in te laten nemen. Want die zijn net zo belangrijk. Of eigenlijk belangrijker. Voor iemand als ik, die het grootste gedeelte van haar leven heeft geworsteld met depressie, zijn ze van levensbelang.

Maar het is een lastige. Ik denk dat we in onze westerse maatschappij niet zo goed zijn in die twee kanten van de medaille. Dat het allebei naast elkaar bestaat, het inktzwarte en het stralende licht. Dus als ik dat licht op de voorgrond zette, dan liep ik wel het risico dat mensen dachten: Zoho, die maakt er een lekker feestje van. Lekker niet werken, lekker luieren, lekker wentelen in de aandacht. Het gaat wel weer met haar zeker, het valt allemaal wel mee, die borstkanker. En daarmee ben je ook beeldvormend bezig voor een hele groep borstkankerpatiënten. Ik wil niet bijdragen aan bagatellisering van de ziekte borstkanker. Integendeel, ik wil bijdragen aan bewustwording. Geen voedingsbodem zijn voor akelige positiviteitsidioten, de ideeën van de orenmaffia en kwakdenkers*

Dus misschien vervang ik mijn motto hier op de website wel door mijn andere motto: Pluk de dag. Minder gevoelig voor misinterpretatie en net zo mooi en waar. Mijn Vier de voordelen draag ik dan wel uit door mijn manier van leven, en door de dingen die ik zeg en doe.

* De woorden `orenmaffia` en `kwakdenker` zijn bedacht door Karin Spaink, zelf borstkanker- en MS-patiënt, en verwijzen naar ideeën over het veroorzaken van ziekte door negatieve gedachten en gevoelens. Daarmee wordt de patiënt zelf verantwoordelijk gehouden voor haar eigen ziekte en schuldig aan het eigen leed. Ideaal voor mensen die zich van de ellende van anderen willen distantiëren, perfect passend bij calvinistische denkbeelden van boete en schuld. www.spaink.net

 

Offline
Berichten: 4288

Zó, wat een goed blog! Pluk de dag, en meer is er niet.

Fijn dat het ergste inmiddels achter de rug is. Ik hoop dat je langer dan alleen nu mag blijven genieten van alle voordelen van het leven.

Offline
Berichten: 1161

Wat mooi geschreven!

Wat fijn dat er weer een nieuwe blogger bij is. Ik ga je volgen.

Offline
Berichten: 89

'........... om de mooie dingen hun rechtmatige plaats te laten innemen......'

Wat mooi! Zo mooi!

Dank je wel, die ga ik gebruiken!

Offline
Berichten: 452

Dank jullie wel lieve dames. Ik ben blij dat ik het heb gedaan (hier bloggen). Berendina, blijer kun je me niet maken dan te zeggen dat je de woorden die ik opgeschreven heb kunt gebruiken voor jezelf. Hoop nog heel vaak woorden te kunnen geven waar iemand iets aan heeft.

Offline
Berichten: 526

Heel mooi, en zoveel herkenning! Bedankt! En wat fijn dat jij onze nieuwe blogger bent! Erg welkom!

Liefs, Zangeres

Offline
Berichten: 7

Kippenvel all over. Wat mooi hoe je het omschrijft. En het is zo waar. Dingen kunnen naast elkaar staan.

Ik ga je zeker volgen

Offline
Berichten: 565

Mooi blog Jolien. Die twee kanten van de medaille zijn ook zo lastig vind ik. Om ze naast elkaar te laten bestaan. Soms blijf je maar hangen in het een (het inktzwarte ) en vergeet je het ander. En soms wil je dat inktzwarte alleen nog maar heel ver wegduwen en alleen nog maar van het goede genieten. Balans, het blijft lastig. 

fijn dat je hier komt bloggen!

Offline
Berichten: 63

Ik mis hier een "vind ik leuk" button. Ik heb weinig zinnigs toe te voegen aan bovenstaande reacties maar herkende me in jouw blog. Bedankt!

Offline
Berichten: 32

mooi geschreven, zo is het ook!

 

Artikelen van Jolien71

Webloggers