Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4292

Kijken in de ziel

maandag, 4 januari 2016

Met 'kijken in de ziel' op de achtergrond kijk ik terug op deze dag.

De serie gaat deze keer over mensen die weten dat ze dood gaan. Ik wist dat helemaal niet. Eén minuut geleden besloot ik te kijken wat er op TV kwam en omdat ik tot nu alles van deze serie miste dacht ik: nu ga ik eens kijken.

En nu kijk ik naar mensen die net als ik weten dat ze dood gaan.

Dus blijf ik maar kijken. Voor wijze woorden, herkenbaarheid en wie weet wat het nog meer gaat brengen.

De meeste dagen slaag ik er ondanks alles in heel gelukkig te zijn.

Vandaag was niet zo'n dag. Ik moest op controle en had geen zin. Met lood in de schoenen ging ik op weg. Omdat er pas na de afspraak bloed geprikt zou worden wist ik dat er geen nieuws zou zijn. Wel ruimte om mijn vragenlijstje te beantwoorden. Mijn eigen dokter was ziek, ik was keurig vooraf daarover gebeld en haar vervangster was een compleet ander type, maar líef!

Ze nam alle tijd ondanks het feit dat ze dubbele diensten draait nu haar collega tijdelijk uit de running is. Ze leek onder de indruk. "Sjongejonge, u heeft het wel echt voor de kiezen gekregen in uw leven." Raar is dat, dat een wildvreemd soms door mijn optimisme heen kan prikken en me met de neus op de feiten kan drukken: "Voor de derde keer kanker", zei ze daarna. Ik geef tegenover haar toe dat ik me eerder niet verwonderd heb over de pech die me overkwam. Maar ze keek me aan en zei "Waarom?" met verdriet in haar ogen. En het kwam binnen. Waarom, waarom zo oneerlijk? Waarom ik? Waarom nu? Waarom bleef het niet weg? Zo oneerlijk!

Daarna kwam nog het bloedprikken. De verpleegkundige schrok toen ik zei dat ik dood ging. Haar tranen kwamen eerder dan de mijne. Ik moest daarna nog koffie met haar drinken en ze nam zelf ook nog een kop, ook al was ze al lang over haar werktijd heen gegaan.

En daarna ging ik weer naar huis.

Offline
Berichten: 189

Ach Ellen. De tranen schieten me in de ogen. 

Waarom toch ja. Maar wat fijn die oprechte betrokkenheid.

Lieve groet.

Offline
Berichten: 8

Veel liefs en een arm om je heen!!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik heb het gisteravond ook gezien Ellen. Coen Verbraaks ' kijken in ......' Heb ik altijd gevolgd. Een van de laatsten ging over rechters.

Ik vond de uitzending ook heel herkenbaar. En dat geeft ook meteen troost: ik ben niet de enige die worsteld met de wetenschap dood te gaan. Veel dezelfde emoties zullen zal ook jij ervaren. Je kent de fasen van verwerking he. En daar hoort opstandig zijn , de vraag waarom ik drie keer en nu zonder nog beter te worden , ook bij. Gelukkig wisselt het van ogenblick naar ogenblick en kan je ook nog gelukkig zijn. Ook dat blijft. 

Dat jonge meisje, ik heb haar al vaker over haar ziekte gehoord , is echt een pareltje! Vind je ook niet? 

Offline
Berichten: 87

heartLiefs .

 

afbeelding van patris
Offline
Berichten: 17

Bam opeens sta je weer even in de donkere werkelijk, big hug!

Offline
Berichten: 617

..en toen ging je weer naar huis, hele dikke knuffel voor jou.

Teuntje
afbeelding van Teuntje

Lieve Ellen ,

Zo herkenbaar maar heel erg  confronterend .

Dikke knuffel voor jou kiss

Liefs Teuntje

Offline
Berichten: 4292

@annie "Dat jonge meisje, ik heb haar al vaker over haar ziekte gehoord , is echt een pareltje! Vind je ook niet?" een pareltje ja, ook wat ze zei over haar agenda. Zo sta ik er ook in: dan hebben we vast de voorpret. Ik vaar niet in een roeiboot, alleen maar achteruit kijkend. Ik weiger vooralsnog mijn toekomst op te geven. Ik kan het niet en ik wil het niet.

Haar worsteling met haar studie ook: verschil, zei ik gisterenavond tegen mijn lief, is dat ik het onmetelijke geluk heb al in mijn studie te kunnen werken. Het is niet mijn toekomst, het is mijn nu en ik geniet er ten volle van.

En ook: "hoe dichter ik bij de dood ben hoe meer ik merk hoeveel ik van het leven hou", daar had ik de nabijheid van de dood gelukkig niet voor nodig. Ik hou niet perse al het hele leven van het leven maar al wel heel erg lang en ruim voordat ik ooit ziek werd.

En ook vandaag denk ik met warmte terug aan de mensen die in het Monro werken: het zijn echte mensen. Soms word ik boos als mensen mij weten te raken op een voor mij ongewenst moment maar who cares. De warmte is zoveel belangrijker.

Vandaag heb ik een hele dag gewerkt en het was heerlijk en het ging heel erg goed :)))).

Offline
Berichten: 475

Waarom... Inderdaad...Pfff..Wat een emotionele dag ook voor je, maar wat fijn dat je dit met ons wilt delen. Grote dikke vette arm om je heen, en wat een kanjer dat je gewoon de hele dag hebt gewerkt en dat het zo goed ging, wow!

Liefs!

afbeelding van BrittV
Berichten: 38

Gisteravond heb ik "kijken in de ziel" gezien via uitzending gemist. Ik vond het heel waardevol en voor het eerst keek mijn man ook mee (over mijn lijk heeft hij nooit willen zien). Het was waardevol vanwege de herkenning die ik bij gezonde mensen niet heb. Gezonde mensen voelen zich verplicht tot opbeurende woorden terwijl het programma handvaten geeft. Die agenda was een mooi voorbeeld...Niet verder vooruit durven plannen...Laura deed het niet omdat ze dacht dat ze er dan niet meer zou zijn...ik doe het niet omdat ik bang ben mijn beloftes dan niet te kunnen houden (want mogelijk weer aan de chemo). Anderen merkten op "je doet niet meer mee"... ook heel herkenbaar voor mij maar Ellenk als ik jouw verhaal zo lees ben jij nog niet zo ver...jij doet nog volop mee. Houden zo!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Oh, wat fijn Ellen, dat je gewerkt hebt en het zo goed beviel. In mijn optiek heb jij nog wel wat jaartjes toekomst, ook al is het einde daar ergens ook aanwezig. Kijk mij, 5,5 jaar al gelleefd met uitzaaingen. En kijk britt.v al 7 jaar .

Geniet van je levenservaring, dat je al , na natuurlijk ook moeilijkheden, al zoveel jaren ook geluk hebt gekend. De jonge vrouw in de serie ' kijken in de ziel ' staat vanwege haar jong zijn natuurlijk heel anders in sommige stukjes van het proces dan jij en ik, de vrouwen met al meer levens ervaring, geleerde levens lessen.en ik ben ook niet iemand die te veel achteruit kijkt. Ik kijk juist altijd vooruit om de draken op mijn pad met de geleerde lessen uit de achteruit, om er vriend mee te worden! 

ik bel je gauw voor de afspraak. 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Teuntje

ellenk wat fijn dat je zo'n bijzonder gesprek had met de inval-arts. Antwoord op de vraag "waarom toch" heeft helaas niemand voor je. Knap hoe je gewoon doorgaat en meest goede positieve dagen hebt.

Dikke knuffel van mij voor jou,

Dinie

afbeelding van zeilertje
Berichten: 42

Gek he, hoe een onbekende soms ineens heel snel eoor je barricade weet heen te prikken. En tegelijkertijd ook heel mooi. Het zijn ook tijden waarin er soms bijzondere en mooie ontmoetingen plaats (kunnen) vinden. Kijken in de Ziel vond ik ook mooi. Ook de vrouw die zei dat ze uit de speedboot was gestapt, maar nu in een kano zat. Laten we allemaal nog maar een eind naar de toekomst peddelen. Misschien in iets lager tempo, ik wel, maar jij voorlopig nog niet. Het gaf vast een goed gevoel, goed gewerkt hebben. 

Liefs, zeilertje