Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4287

Ons moeder: risico's

maandag, 29 november 2010

Vandaag is mijn moeder alweer in het ziekenhuis geweest.

Ze wilde bij nader inzien toch graag de chirurg die haar gaat opereren en dat vonden wij een goed plan.

Het vragenlijstje was kort maar goed voorbereid.

De arts, een jonge arts begin 40 (dat is erg jong als je 75 bent wink) bleek erg aardig te zijn. Mijn moeder gaf aan dat ze, omdat ze begrepen had dat het een moeilijke operatie was, graag wilde dat hij nu al vast goed zou kijken.

En dat deed hij. Hij legde nogmaals uit was het risico is: de huid moet voor een groot deel weggenomen worden en dus wordt het krap.

Alle risico's zette hij op een rijtje. De andere arts had daar niet op gewezen:

1. Omdat er vrij weinig huid over blijft kan de wond open gaan staan. Ze zal daarom extra voorzichtig moeten zijn na de operatie. De kans dat er veel spanning op de wond zal staan is behoorlijk groot.

2. Dit geeft ook een iets groter risico op ontstekingen (?)

3. De kans dat er in de oksel zenuwen doorgesneden worden is zeer groot, zeker omdat de tumor in de oksel zo pijnlijk is. Daardoor wordt de oksel en een deel van haar arm minder gevoelig. Dit verbetert wel wat op termijn.

4. Er bestaat ook nog een kans dat er een andere zenuw wordt geraakt waardoor haar schouderblad naar achteren gaat staan (hier heb ik nog nooit van gehoord)

5. En er bestaat nog de kans dat er een zenuw wordt geraakt waardoor er een rugspier korter wordt (of is dit het gevolg, of de oorzaak van punt 4, ik was er niet bij vandaag).

6. Uiteraard zal ze tenminst 1 drain krijgen.

Grote broer en kleine zus vinden dat ze maar wat langer in het ziekenhuis moet blijven zodat ze rustig kan herstellen.
Zelf had mijn moeder het idee dat ze na 2 dagen wel weer zou rond springen. Dat heb ik hopelijk ontkracht. Ze is tenslotte geen twintig meer.

De arts heeft haar duidelijk gezegd dat ze lang mag blijven als ze wil. Dat interpreteert mijn moeder positief: ze gaat er vanuit dat het heel kort zal zijn ;), hahahaha. We kunnen net zeggen wat we willen maar uiteindelijk doet ze toch precies wat ze zelf wil.

Toch denk ik, of ben ik bang, dat het haar niet zo mee zal vallen. Als er al zo lang pijn zit en ze gaan in dat gebied flink aan het opereren, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat ze extra pijnstilling in het ziekenhuis nog heel welkom heet.

Morgen mag ze bellen hoe laat ze woensdag wordt verwacht.

Offline
Berichten: 181

Pfffffffffff veel sterkte gewenst voor je mam´s jou en je familie de komende tijd. Zo´n operatie voor iemand op leeftijd brengt natuurlijk weer hele andere risico´s met zich mee. Knap hoe je moeder er in staat,ik hoop en duim dat de operatie mee zal vallen. Lieve groetjes CD

Offline
Berichten: 916

Als ik het zo lees zijn er aardig wat risico's. Je weet natuurlijk dat er aan elke operatie risico's kleven maar om het nu zo zwart op wit te zien is toch wel heftig sad

Sterkte voor jullie allen, en ik duim voor zo min mogelijk zenuwdoorsnijdingen en dus zo'n min mogelijke kans op ellende. En natuurlijk op een snel herstel wink

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

Heel veel sterkte voor je mams en jullie. Ik denk, dat jullie mams heel goed weet, wat ze wil en vooral wat ze niet wil. Ik duim dat het allemaal mee gaat vallen.

Dikke knuf, Marimke

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ja, zo zwart op wit alle risico's van de operatie voorgeschoteld zien , ook al is het eerlijke info, is toch heel wat. Ik hoop dat jullie mams  veel van die dingen die daar gezegd zijn bespaard blijven en ze nog voldoende huidsouplesse heeft. Je kunt nooit voorspellen hoe het allemaal zal gaan, Ze moet zich er maar gewoon AAN OVER GEVEN, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Ik wens haar in ieder geval het allerbeste.

En ook jullie natuurlijk, die toch veel vanaf de zijlijn moeten bemoedigen, roepen, aanspreken, toekijken.

Liefs

Annie

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Pffff..... Spannend hoor......

Ellen, een paar vragen borrelen in mij op. Dikke kans dat je daar allemaal aan gedacht hebt, maar je weet het, ik ben van het type 'graag-meedenken'.........

Komen ze..... Wordt het per definitie een borstsparende operatie? En als dat zo is, zouden sommige risico's (met name dat open staan van de wond) kleiner worden als het een amputatie zou worden? En moet er daarna bestraald worden, sowieso, ook als ze voor een amputatie zou gaan? Dat zal die zenuwen namelijk geen goed doen en kan zomaar een overweging zijn om toch voor amputatie te gaan en niet voor een borstsparende operatie.

Je moeder is inderdaad geen 20 meer. Ze was precies zo oud toen mijn oma borstkanker kreeg en ik weet dat ze het in het ziekenhuis best zwaar vond. Rustig aan doen is voor die generatie Braobantse vrouwkes al niet echt een optie, dus als ze wel moeten, krijgen ze zowaar stijve spieren.

Ik geniet overigens wel erg van dat eigenwijze van je moeder. Eigenwijs is ook wijs !!!!

Kus kus....

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Confronterend om de risico's zo op een rijtje te zien staan. Toch vind ik het wel goed dat je moeder zo uitgebreid wordt geïnformeerd. En hoe het echt zit, kunnen ze toch tijdens de operatie pas zien. Wat Dees zegt, vind ik ook zinnig. Als het bij nader inzien niet borstsparend kan (te weinig huid om de wond dicht te maken), is amputatie dan ook een optie? Misschien is dat iets waarover je moeder vooraf wil nadenken. Anders moet ze nl. twee keer onder narcose, iets wat toch een belasting is op haar leeftijd.

afbeelding van Irene
Berichten: 140

Lieve Ellen, ik wens jullie morgen veel sterkte, geef ons moeder maar een knuffel van mij.   Ik hoop dat alle risico's voor haar niet op zullen gaan, ik ga morgen heel hard duimen. liefs van mij xx

Offline
Berichten: 719

ik duim alleen maar dat morgen alles naar wens gaat verlopen en zal in gedachten de hele dag bij jullie zijn

het zal confronterend voor jou zijn pffffffffffffff

kissenne....................yesyesvoor morgen

Offline
Berichten: 4287

Dees en anderen,

Mijn moeder krijgt een volledige amputatie en okselkliertoilet.

Maar omdat de huid zo onrustig is zijn ze bang dat er onvoldoende huid overblijft om de wond te dichten. Dit geeft ook meteen de ernst en de uitgebreidheid van de tumor aan....

Dus ja er is amputatie en maar amper genoeg vel over daarna. Ze mag dan ook echt niets doen na de operatie...

Morgenvroeg mag ik haar om 8 uur brengen, en dat is superfijn want ze is een ochtend mens en dus morgen zeker extreem vroeg wakker.

Ik mag haar om 7 uur ophalen, want het is 20 minuten rijden, maar tis glad dus we moeten op tijd zijn ;)

Dus mijn wekkertje gaat morgen heel vroeg af.

Ik zal blij zijn als morgen voorbij is.

Offline
Berichten: 137

Oh Ellen, wat een zware weg die je morgen samen met je moeder moet gaan. Ik hoop dat ze de operatie goed doorstaat. Heel veel sterkte hoor, voor jou en je moeder.

Onderwerp gesloten