Lid geworden op: 01/10/2012 - 14:51
Offline
Berichten: 0

Overeind blijven ondanks alles

woensdag, 10 oktober 2012

Rita (58) is getrouwd, heeft twee volwassen zoons en een kleinkind. In 2001 kreeg ze voor het eerst borstkanker. Ondanks chemotherapie en jarenlange hormoonbehandelingen keerde de ziekte in 2009 terug. Ze beschouwt nu elke dag als een extraatje: “Dat ik mijn kleindochter binnenkort zie lopen, hield ik vorig jaar niet voor mogelijk.”

 

Hoe blijf je vrolijk voor jezelf en je naasten als je het bericht krijgt dat je uitzaaiingen in je botten hebt (2009) en in je lever (zomer van 2011)? Eerst stort je hele wereld in. Ik dacht ook dat ik binnen een jaar dood zou gaan, en begon daarom meteen dingen op te schrijven voor mijn man. Wat ik graag zou willen bij de crematie bijvoorbeeld. Ook werd ik snel donor bij de hersenbank. Het geeft rust om dat geregeld te hebben. De rust die nodig is om weer echt te kunnen genieten van de normale dingen, en van ons kleinkind dat pas één jaar is geworden. Dat ik haar binnenkort zie lopen, hield ik vorig jaar niet voor mogelijk. Zo’n cadeau pept je ook op.

De knop omdraaien

Overeind blijven is ook de knop omdraaien, proberen de ziekte niet het middelpunt van alles te laten zijn. Zelf vind ik even bijpraten vaak al genoeg. Soms zeg ik alleen dat het goed gaat met me, en het gáát ook goed dankzij alle pijnmedicatie. Sinds een jaar slik ik Xeloda (chemotabletten) en dat werkt heel goed. Dat was supergoed nieuws nadat ik twee jaar lang van alles had geprobeerd, zonder resultaat. De markers waren al gestegen naar 2958. Ik weet dat ze nog hoger kunnen gaan, maar ik voelde me toch wel de kampioen. En ja, ik weet ook dat er lotgenoten ons verlaten met een lagere stand.

Vorig jaar herfst ruimde ik met tranen in mijn ogen mijn zomerkleding op en nu heb ik dat sombere gevoel helemaal niet. Die zware knop heb ik omgedraaid en ik geniet van het werken in de tuin, het fietsen dat we nu veel doen omdat het achterop de motor zitten niet meer lukt. Maar daar heb ik ook weer goede hoop op, want door de medicatie kan ik me ook weer beter bewegen. Ik kan zelfs weer de danspasjes maken. In 2009 had ik het tot zilver gebracht, maar daarna gedroeg mijn lichaam zich lange tijd als een 80-jarige.

Bewust leven

Ik boek van alles: leuke etentjes, vakanties, ik geniet veel van muziek en probeer zoveel mogelijk bewust te leven. Oké, dippen zijn er ook. Alleen ik laat ze niet mijn leven bepalen. En natuurlijk is het gemakkelijker die dippen een plek te geven wanneer alles meezit, dan wanneer je je helemaal kapot en nutteloos voelt in je bestaan.

Alles in en rondom het huis doe ik nog zelf, ik ben daar heel eigenwijs in. Ik heb het gevoel dat als ik stil ga zitten alles vast roest, terwijl doorgaan positieve energie geeft. Natuurlijk ben ik ook weleens bekaf, zoals pas na een hele dag lopen op de Floriade. Al mijn botten protesteerden en mijn voetzolen waren ook pijnlijk.

Ik heb de mazzel dat ik niet hoef te werken en eigen baas ben in het huishouden. Hoe vreemd het ook mag klinken in sommige oren, het huishouden houdt mij ook overeind. Ik voel me nuttig als ik de strijk heb weggewerkt, zelf nog voor het eten kan zorgen, de tuin alleen kan bijhouden, als de ramen glimmen en als ik weer zelf kan stofzuigen.

Afleiding

Ook de kinderen geven natuurlijk afleiding. Eén is getrouwd en heeft een dochtertje, en de andere woont nog thuis. Hij is eigenlijk wel aan een eigen woning toe, maar gezien mijn gezondheid vindt hij het prettig om in de buurt te zijn en ik vind dat heel fijn. Zo heb ik toch gezelschap als hij een dag vrij is.

Natuurlijk is mijn man mijn grootste steun in het overeind blijven. Over de toekomst denk ik zelden nog na, ik zie wel hoe het gaat lopen. Eigenlijk heb ik vorig jaar alles al een plek gegeven. Nu is elke dag die ik krijg een extraatje, en probeer ik optimaal te genieten van alles om me heen. Met mijn uitzaaiingen is nu best goed te leven.

afbeelding van Nelies
Berichten: 111

Mooi geschreven, Rita!

Het huishouden is een belangrijke structuur in het leven, ook voor mij. Het helpt bij het kijken hoe het ervoor staat met mijn revalidatie (oh, ik kan alweer de was doen, vaatwasser uitruimen etc) Als me dat lukt, ga ik weer over werken buitenshuis nadenken.

Wat heerlijk dat je je draai gevonden hebt met een leven met uitzaaiingen, dat geeft rust.

lieve groet, Annelies

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Heel herkenbaar, Rita. Ik las je verhaal en het is net alsof ik je hoor praten smiley

Fijn als je weer je eigen dingen kunt doen en merkt dat je fitter wordt. En je doet het super op Xeloda! Veertien kuren alweer, echt fijn dat je dit middel zo goed verdraagt met goede werking.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik zeg tegen familie en vrienden in mijn omgeving wel eens dat het omgaan met uitgezaaide kanker totaal anders verloopt als je bij het horen van die diagnose denkt . En dat dat ook nog eens bij iedereen anders gaat. Mooi om te lezen hoe het bij jou gaat : van vrees omdat behandelingen in eerste instantie niet aanslaan, naar weer hoop op veel langer leven dan toen gedacht. Zo fijn voor je dat de xeloda nu zo goed werkt voor jou. En dat je meer en meer mogelijkheden om echt te leven herwint. En er intens van geniet. Wat een cadeau he een kleindochter. Ik blijf in voor foto's van haar groter groeien. En.......Ik hoop je nog lang te mogen lezen, want dan zijn we er beiden nog!

Offline
Berichten: 565

Dag lieve Rita,

wat is het ook schrikken he, horen dat je uitzaaiingen hebt. Je wereld stort in eerste instantie echt in elkaar. Maar je hebt jezelf weer bij elkaar geraapt en hoe. Knap hoor dat je zoveel zelf doet in het huishouden. Ik vind dat eigenwijze juist een heel goede eigenschap, want zo blijf je en in beweging en je haalt je voldoening eruit. 

Ik hoop dat je het nog heel lang vol kunt houden met deze chemo en gun je nog veel genietmomenten.

liefs Linnie

 

Offline
Berichten: 617

Prachtig geschreven Rita. Het voelt voor mij ook alsof je voor me zit en me persoonlijk uitlegt hoe jij het ervaart.

Fijn dat je je leven weer in zoverre op de rit hebt. Ik hoop dat je nog heel lang kunt genieten van leuke dingen en "gewone"dingen zoals het huishouden. Liefs

afbeelding van nana
Berichten: 357

Mooie woorden Rita! En zo fijn dat de Xeloda voor jou zo goed werkt, ik hoop nog heel lang zodat je nog veel danspasjes kan maken  ;-) .

afbeelding van Rita
Berichten: 64

Lieve allemaal,

 

Ben weer terug van een weekje Algarve, daar voor 1000 % genoten (die extra 0 bewust getikt)....Voelde me echt een stuk beter dan in juni Engeland, kon nu de trappen makkelijk oplopen en wandelen uiteraard in diverse stadtjes.Het weer werkte natuurlijk ook mee, tot 32 graden gehad en dat in oktober.

Mijn batterij is weer opgeladen, bedankt voor de lieve woorden!

groetjes Rita