Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4292

Pakketje

donderdag, 19 mei 2011

Nieuw begin

Terwijl puberT fluitend de examens doorloopt kwam er voor mij vandaag een pakketje met de post.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

PuberT is over de helft. Zijn pakket is apart omdat hij naast Wiskunde D (extra zware wiskunde) ook Wiskunde B, Natuurkunde, Scheikunde, Latijn, Engels, Nederlands en filosofie doet. Waarom is dat dan apart? Omdat hij geen enkele belangstelling voor een Beta-studie blijkt te hebben. Zelf verklaart hij dat als volgt: ik kan ook heel goed filosofie en Engels en dat ga ik toch ook niet studeren.....

Volgens week heeft hij alleen nog Natuurkunde,  Engels en als laatste Latijn. Voor we het weten is heel zijn basisopleiding afgerondsurprise. Na het laatste examen volgt zijn eerst rijles. En ja, hij laat zijn baard staan. Met witblond haar valt dat helaas nog niet zo op, maar dat zal niet lang meer duren.

Vandaag heeft hij, halverwege zijn filosofie-examen, opnieuw zitten peinzen, vertelde hij. Wat zal hij er nou mee doen? Wordt het psychologie of gaat hij, als hij toegelaten wordt, toch naar de Rockacademie? Hij is er nog steeds niet uit...... Het filosofie-examen ging verder prima wink

Deze wijze moeder vindt dat hij moet gaan studeren wat hij graag wil en heeft er het afgelopen jaar al geen enkele uitspraak meer over gedaan. Wel heb ik puberT gezegd dat ik hem zal steunen in zijn keuze, welke dat ook is. En dat vindt hij wel prettig, geloof ik.

Al die keuzemogelijkheden. Hoe kun je kiezen terwijl je nog helemaal niet weet wat studie en werk inhouden? Een bijna onmogelijke opgave. Ik vind het niet zó raar dat zoveel jongeren ervaren dat hun eerste studiekeuze niet de juiste is.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De afgelopen jaren raakte ik door het bezoeken van diverse universiteiten met puberT opnieuw enthousiast. Zou ik alsnog weer wat nieuws aanpakken?

Het afgelopen jaar heb ik gebruikt om me te orienteren: wat vind ik interessant?

Bijna alles ;),  geneeskunde natuurlijk maar dat is echt geen optie meer op mijn leeftijd en het is fulltime opleiding dus sowieso niet mogelijk. Ook moleculaire levenswetenschappen lijkt me fantastisch..... En nog een hele serie opleidingen meer: taalwetenschappen, bedrijfskunde, master of real estate......

Afijn, je snapt, 'interesse' dat heb ik maar niet tot enig criterium verheven.

Wat zou me op mijn Sarah-leeftijd nog echt iets kunnen brengen? Verbreding van mijn werk, van mijn levensvisie? Wat zou nieuwe kansen en mogelijkheden geven? Waardoor zou mijn wereld weer wat groter worden en ik hopelijk wat wijzer?
Ik heb me bij diverse netwerken aangesloten waar ik andere vrouwen ontmoette, met plannen, studies en banen die me boeiden. Ik heb gesproken met professionals, met vrienden en vriendinnen.
En ik heb al die informatie laten borrelen en bruisen.
En ik heb een praktische geest, dat ook.

Uiteindelijk heb ik mijn keuze gemaakt.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dus vandaag kwam het eerste pakketje van de open universiteit met de post.

Wat erin zit?

* een cursus doelgericht studeren en ja, die ga ik écht eerst doornemen smiley

* een boek "inleiding tot de studie van het Nederlandse recht"

* een werkboek "basiscursus recht".

En zo ga ik dus 'rechten' studeren. Althans, ik ga ermee beginnen en eens kijken of dit me echt bevalt. Ik begin met een starterspakket en daarna beslis ik of dít het is waar ik mee verder wil de komende jaren. Vroeger zou rechten echt niet in mijn rijtje gestaan hebben maar de afgelopen tig jaar blijk ik juist hiervoor feeling te hebben. Moeilijke juridische kwesties, daar veer ik van op. Die zoek ik uit tot ik weet hoe het zit. Leuk dus. Voor mij dan tochlaugh

En o ja, ik blijf er natuurlijk gewoon bij werken, dat ook, want de kachel moet wel blijven roken ;)

Offline
Berichten: 362

Jeetje wat leuk Ellenk! Ik wens je veel studieplezier en doorzettings-vermogen heb je volgens mij genoeg. Knap dat je PuberT niet in een bepaalde richting probeert te sturen. Gr. Fozzybear

Offline
Berichten: 39

Jeetje Ellenk, respect voor het feit dat je je open blijft stellen voor nieuwe dingen. Studeren naast werken is al zwaar, laat staan in jouw positie. Wel prettig dat je zoon zo (schijnbaar) makkelijk een zware vakkenpakket doet, daar kan hij natuurlijk diverse kanten mee op. (heeft ie vast van zijn moeder)

Goed dat je hem niet pusht, maar dat heeft op deze leeftijd ook geen zin.

Sterkte met je studiekeuze!!!

Offline
Berichten: 281

Ellenk, wat ontzettend leuk, dat je weer gaat studeren! Jij lijkt me geen type om stil te zitten. Je wilt vast het studiegehalte in huize Ellenk op peil houden, nu puberT de tent gaat verlaten.

En studiekeuze? Wat een luxe gelukkig, dat PuberT zo slim is, maar daarmee liggen meteen honderden studierichtingen open voor hem. Een tussenjaar (maar dan wel werken!) wil ook wel eens helpen helder te krijgen wat een wijze keuze is. En verder denk ik: als je studeert waar je hart ligt, komt het later altijd weer wel op zijn pootjes terecht. En ik ben nu dan toch ook wel benieuwd waar jij op je rechtenpootjes uiteindelijk terecht komt!

Offline
Berichten: 586

Daar is het dan, je pakket... ;) Leuk!! Ik ben zóó benieuwd hoe je het vindt... En die PuberT van jou/jullie... Die komt er wel. Love you XXX

Offline
Berichten: 1148

Ellen, ik ben benieuwd wat de uiteindelijke keuze van PuberT wordt.

Jij hebt al gekozen en ik daar bewondering voor.

Ten eerste dat je een dergelijke studie gaat doen, maar ook dat je een keuze hebt kunnen maken.

Offline
Berichten: 304

Wij lieten dochter drie ook de vrije keuze, ze vond zoveel leuk dat het moeilijk kiezen was, met als gevolg een verloren studiejaar, nou was dit niet zo erg, ze heeft er toch veel van opgestoken, uiteindelijk besloot ze tot journalistiek en loopt nu stage bij de Gelderlander, ik ben apetrots als ik haar naam 's ochtends bij het ontbijt boven een artikel in de krant zie staan.

Het is hartstikke leuk Ellenk dat je weer gaat studeren en dan rechten, een zware taaie hap, lijkt me.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Geweldig, Ellen! Ik wens je veel studieplezier.

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

Leuk Ellenk, dat je weer een studie gaat doen. Ik hoop, dat je er heel veel plezier aan beleeft en ik vind het knap dat PuberT zijn eigen koers mag varen.

Vas,t zo moeder, zo zoon.

Offline
Berichten: 1089

Wow rockacademie yes... petje af dat je hem vrij laat om zijn eigen keus te maken. Hij heeft inderdaad een pittig pakket. Leuk latijn heb ik ook gedaan.

Wat goed dat je weer gaat studeren. Rechten lijkt me ook leuk. Ben benieuwd hoe het je bevalt.

Offline
Berichten: 1446

Wat leuk Ellen, een nieuwe studie! Zien we je over een aantal jaren als Judge Ellenwink? Veel succes!

Offline
Berichten: 185

Leven begint bij 50!!! Super hoop dat je veel plezier hebt met je studie.

Offline
Berichten: 309

Heej Ellen,je bent een echte geweldige en moderne moeder.

Fijn dat je hem zijn keuze vrij laat, en "rockacademie", dat woord is hier ook al gevallen.

Maar mijn pubermeisje mag komede woensdag al haar eerste auditie doen voor de vooropleiding conservatorium.Ik hoop zelf dat zij voor klassieke muziek of musical gaat,mar zijzelf ziet ook de rockacademie ook eventueel wel zitten.

Ik verheug me eigenlijk best wel op dat moment dat jij nu hebt.......welke keuze zal mijn kind gaan maken.

Spannend en toch ook heel erg mooi,en nóg mooier voor jullie samen als jullie achter elkaars keuze staan. Wens hem veel succes namens mij.

Offline
Berichten: 309

Oja, en JIJ ook veel succes met je studie, knap hoor,dat je dat kunt opbrengen.

Offline
Berichten: 364

Super, dat je weer gaat studeren. Succes en plezier met je studie, Ellen. 

PuberT zal hoe of wat goed op zijn pootjes terechtkomen. Toppie dat je hem vrij laat in zijn studiekeuze.

Offline
Berichten: 534

Wat leuk!

Heel veel succes en plezier met deze nieuwe uitdaging!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Wat heb je het goed aangepakt om tot je uiteindelijke keuze te komen. CHAOEAU. En je neemt het heel serieus als je eerst ook nog die cursus doelgericht studeren door gaat nemen. En via  recht rechtspreken, ik zie het helemaal voor me bij jou ;-). maar goed, je begint aan het eerste jaar na je cursus doelgericht, en dan stap voor stap je eigenste richting ermee in. Nog spannend wat dat uiteindelijk zal worden.

 

VEEL STDIEPLEZIER!

Offline
Berichten: 181

Hè EllenK wat goed en wat een keuze, bedenk wel
goed dat het vooral erg taaie kost is, echt stampwerk waar soms geen
Logica in valt te ontdekken, en waarbij je dan echt het knopje; 'waarom werkt dat dan zo' om moet zetten.

Als je hulp nodig hebt in de toekomst, anytime. Stuur maar een PBtje!

Vind het echt stoer van je!!!

Offline
Berichten: 454

Wauw! Veel studieplezier gewenst. Zo te lezen heb je weloverwogen keuze gemaakt. Tja ik hoop over een aantal jaar ook zo wijs met mijn dochter om te gaan.

Offline
Berichten: 251

Hoi EllenK, wat leuk en goed van je dat je gaat studeren! Die keuze maken is lastig (weet ik, want ik vind ook bijna alles interessant) en dan toch kiezen EN beginnen! Gefeliciteerd!!

Offline
Berichten: 77

Respect, good for you! 

En ook dat je je puberT de ruimte geeft, dat zal niet altijd meevallen.

Go girl!

Liefs,

Monette

Offline
Berichten: 149

Wat een energie om nieuwe dingen aan te gaan in Huize Ellenk. Fantastisch hoor. Inspirerend ook !

Offline
Berichten: 55

Hoi Ellenk,

Gefeliciteerd met het nieuwe pad wat je ingeslagen bent. En ik bewonder je gedegen voorbereiding, dat past ook wel bij je uiteindelijke keuze. Succes met het studeren en de tentamens!

Offline
Berichten: 29

Ellenk, 50 is het nieuwe 40 volgens mij, volop nieuwe kansen en uitdagingen, veel plezier bij de studie, leuk om je kennis en kunde weer verder uit te breiden! Ik moet ineens aan mijn opa denken die zei altijd: "je moet het leven bij de kladden en lurven grijpen" en dat doe jij volgens mij Ellenk met deze studie, je leuke feest, het enge zangoptreden, de mooie chili reis... dat is ècht wat je noemt het leven bij de kladden grijpen!

Offline
Berichten: 3

Allebei veel succes met de studie, mijn puber dochter heeft nog even de tijd om een studie te kiezen, zit pas inde 3de . Maar zou ze het tegen die tijd wel weten? (  ze zit ws op de zelfde school, SGB)

in iedergeval volgend jaar filosifie.....

 

gr  Hannah

afbeelding van Irene
Berichten: 140

Lieve Ellen, Ik kom je even een grote knuffel geven, je bent een top vrouw.

XXXX Irene

Offline
Berichten: 1768

Nou Ellen, ik denk dat je geknipt bent voor een rechtenstudie! Heel erg veel plezier en succes :) Ik ambieer ook ooit nog eens een complete rechtenstudie (als de meisjes de deur uit zijn of zo ;). Heb al een aantal modules gedaan toen ik nog in de interne opleiding zat voor mijn huidige baan, anders kon ik het werk niet doen.

Manvannaia is ook zo iemand met een bètabrein maar een gamma-interesse. Als über-alpha vind ik het eigenlijk zonde om niets te doen met een bètapakket maar ik snap het tegelijkertijd helemaal dat puberT zijn belangstelling wil volgen.

Onderwerp gesloten