Amazone
Lid geworden op: 11/04/2011 - 16:00
Offline
Berichten: 55

Surfen

donderdag, 22 september 2011

 

Morgen begint de herfst. Vroeger vond ik de herfst het mooiste jaargetijde, maar nu heb ik er geen zin in. Herfst betekent: bijna winter. En die naderende winter herinnert me aan de winter van bijna een jaar geleden, toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had en de wereld ineens veranderde in een kleurloos, mistig, beangstigend landschap. Het leek wel één grote rouwkaart om mij heen. Tot overmaat van ramp las ik ook nog op internet dat kankerpatiënten die hun diagnose in de winter kregen, een 40% slechtere prognose hadden dan de ‘geluksvogels’ die in de zomer aan hun behandeling mochten beginnen. Gebrek aan zonlicht schijnt niet goed te zijn voor het genezingsproces. Dit schokkende nieuws stimuleerde mij om elke dag een flinke wandeling in de buitenlucht te maken.

De eerste weken van die winter wisselde ik mijn dagelijkse wandelingen af met urenlange sessies achter de computer. Ik zocht informatie over mijn ziekte en de verschillende behandelmethoden. Hoewel ik van alle kanten gewaarschuwd was om juist niet op internet op zoek te gaan naar hele en halve waarheden, deed ik het toch. Ik had een enorme honger naar feiten die voor mij relevant zouden kunnen zijn. Vooral de adviezen op het gebied van voeding en kanker gaven mij het gevoel dat ik zelf iets kon doen om de strijd tegen deze ongrijpbare vijand te winnen. In het ziekenhuis kreeg ik steevast de ‘Schijf van Vijf’ voorgeschoteld als ik een vraag stelde over de beste voeding tijdens mijn behandeling. Ik kon me niet voorstellen dat ik daar de oorlog mee ging winnen.

Tegen beter weten in klikte ik de een na de andere website aan met tips van - in het beste geval – medici, voedingsdeskundigen en patiënten, maar ook helaas van allerlei vage figuren die hun theorieën over wat wel en wat niet te eten bij borstkanker met veel uitroeptekens op het web poneerden. Wat ik zoal aantrof leverde flinke dilemma’s op. Waren voedingssupplementen tijdens een chemokuur nuttig? Volgens de orthomoleculaire deskundigen en de natuurvoedingsfanaten wel. Zij boden speciale pillen – bomvol anti-oxidanten! - aan ter ondersteuning tijdens een chemokuur. Maar ik googlede ook berichtjes waarin stond dat extra anti-oxidanten de werking van de chemo juist teniet deden. Daar zat ik dan met mijn vitamine C en de dagelijkse portie bessen uit het Braziliaanse regenwoud. Dacht ik net hét recept te hebben om energiek en opgewekt de chemo door te rollen, werd ik toch weer aan het twijfelen gebracht. En ik ben van nature een voorzichtig persoon dus bij mij geldt: bij twijfel, niet doen.  

Nu heb ik het alleen nog maar gehad over de anti-oxidanten. Ook de hoofdbrekende kwestie of calciumsuppletie met extra magnesium moet worden aangevuld, bleef na uitgebreid zoeken op het web onbeantwoord. En ik zal jullie maar niet lastig vallen met mijn zoektocht naar adviezen over het eten van voedingsmiddelen die ‘fyto-oestrogenen’ bevatten in combinatie met Tamoxifen, want dan raak ik waarschijnlijk nu weer het spoor bijster.

Uiteindelijk ben ik maar gestopt met surfen op het web. Toch zijn er – mede dankzij het internet - een paar dingen die ik veranderd heb in mijn eetpatroon. Ik eet drastisch minder suiker en drink nagenoeg geen alcohol meer. Ik eet meer calciumhoudende voeding en combineer dat met extra vitamine D. Of ik daarmee kan voorkomen dat de kanker terugkomt, weet ik niet, maar ik voel me er wel beter bij.

Ik zou willen dat ik al die pseudo-wetenschappelijke zin en onzin op het internet beter op waarde zou kunnen schatten. Ik was dan ook blij te horen dat er een heuse hoogleraar Voeding en Kanker blijkt te bestaan aan de Wageningen Universiteit en aan de Vrije Universiteit. Zij onderzoekt welke voeding het ontstaan van kanker in de hand werkt en welke eetgewoonten voor kankerpatiënten het beste zijn. Nu maar hopen dat ze snel haar onderzoeksresultaten op internet publiceert.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Fijn dat je je goed voelt bij je nieuwe eetpatroon. Het zou heel veel mensen goed passen om te minderen, maar het blijkt vaak moeilijk te zijn.Zou je niet gewoon contact kunnen houden met die hoogleraar? Gewoon uit interesse? Het zijn ook maar mensen, wie weet vind ze het wel leuk om je op de hoogte te houden en af en toe bij te praten over kanker en voeding.

Wel een vraagje over een stukje in je blog: "Tot overmaat van ramp las ik ook nog op internet dat kankerpatiënten die hun diagnose in de winter kregen, een 40% slechtere prognose hadden dan de ‘geluksvogels’ die in de zomer aan hun behandeling mochten beginnen. Gebrek aan zonlicht schijnt niet goed te zijn voor het genezingsproces." Hoe willen de onderzoekers dit vertalen naar borstkankerpatiënten die wel een jaar bezig zijn met behandelingen? Ik denk dat je dat niet wist toen je net de diagnose had gekregen en buiten wandelen is altijd goed, dus je hebt automatisch goed gehandeld denk ik, maar je hebt je waarschijnlijk wel onnodig druk gemaakt over wat deze onderzoeksresultaten voor jou betekenden.

Offline
Berichten: 77

Lieve Isis, Wat schrijf je toch fijn, heerlijk om te lezen! Ik begrijp wat je bedoelt. Mijn beste vriendinnetje is orthomoleculair voedingstherapeut en weet daardoor enorm veel van voedsel en hun werking, dat vind ik heel fijn. Ja, ik slik supplementen en voel me daar heel erg goed bij. Ik herstel redelijk snel van alles. En ja, ik let ook erg op mijn voeding. Veel minder suiker, zoveel mogelijk vers en biologisch en als het dan toch moet: extra pure chocolade ipv melk. Merk dat er inderdaad veel behoefte is aan gedegen informatie over dit onderwerp. Een soort keurmerk zou kunnen helpen. Het is een zoektocht, maar iedereen moet zijn/haar eigen pad hierin vinden en doen wat goed voelt. Maar lastig is het wel. Dat je je nog maar heel lang lekker mag voelen met je 'nieuwe' eetpatroon!

Offline
Berichten: 45

Tja, ik kan me goed voorstellen dat de herfst weer allerlei nare herinneringen bij je oproept. Ik hoop dat een mooie boswandeling met je kinderen je toch weer op andere ideeën kan brengen.

Ik ken de statistieken niet, maar het zou mij niet verbazen dat er meer ouderen met kanker sterven in de winter dan in de zomer. Puur vanwege een slechtere weerstand. Het is niet voor niets dat veel ouderen gaan overwinteren in Spanje.

Dan alle adviezen over voeding, beweging, slapen, alcohol en roken. We weten allemaal wel zo'n beetje wat gezond wordt geacht, maar zelfs wetenschappelijke onderzoeken worden regelmatig bijgesteld of onderuitgehaald. In mijn familie ben ik de eerste met kanker. Als mijn vader dan vertelt over hoe zijn moeder vroeger hele dagen in de keuken stond om vlees en vis te braden. Niks geen olijfolie, maar spek en reuzel (dierlijk vet). Ze is er altijd gezond bij gebleven en stokoud geworden. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden verzinnen. Denk aan wat zonlicht allemaal wel en niet voor je kan doen. Wie spreekt er nu de waarheid? Met roken ben ik inmiddels gestopt, daarvan geloof ik echt dat het HEEL slecht voor je is. Ook overgewicht kan niet goed voor je zijn, alleen al voor je gewrichten. Toch houd ik me warm aanbevolen voor die onderzoeksresultaten van de hoogleraar.

Offline
Berichten: 1089

Oh wat herkenbaar Isis. Dat heb ik ook gedaan. Ik was trouwens ook zo'n pechvogel die in de winter haar diagnose kreeg. Vond ik ook eng om te lezen. Mijn vader zei op een gegeven moment tegen mij: stop er nu mee met dat zoeken op internet, want nergens staat kaatje goed opletten dit is alleen voor jou. Onderzoeken heb ik inmiddels geleerd staan er vaak maar half op. Kreten worden uit zijn verband getrokken en wakkeren daardoor alleen maar angst aan. En erger nog ieder ding wat zou werken heeft een tegenhangend onderzoek waaruit blijkt dat het niet werkt. Gek werd ik ervan.

Ik denk dat gevarierd eten (anders krijg je tekorten) belangrijk is en dat is niet zoals veel nederlanders doen 2x brood en dan 's avonds aardappelen, groente en vlees. Want dat is niet echt gevarieerd. Je eet immers 2 van de 3 maaltijden hetzelfde. Ben altijd voorzichtig met wat slecht is en wat niet. Volgens mij is dat voor iedere persoon een beetje anders. Mijn oma vond suiker goed voor de hersenen, ik denk dat het wat minder goed is...maar wat nu afgeraden wordt kan goed over 10 jaar weer aangeraden worden.

Goed naar je lijf luisteren en als jij je goed voelt bij je huidige eetpatroon dan is dat ook goed voor jouw lijf.

Liefs Kaatje

afbeelding van Monica
Berichten: 34

Wat zit er toch veel verschil in mensen. Ik wilde na mijn diagnose in 1999 helemaal niets weten van behandelingen. Ik wilde mijn borst eraf en ik had geluk want mijn klieren waren schoon. Dus in die tijd geen behandeling meer nodig. Chemo, bestralen of hormootherapie. Niets van dat alles, inmiddels zijn de doktoren hier vanaf en krijg je toch een nabehandeling. Goede stap, want na 9 jaar toch uitzaaingen. Nu is het anders, ik had toen geen beschikking over internet, maar nu wel. En nu wil ik wel info over bk.

Dat van winterdiagnoses had ik niet gelezen. Over wat goed is te eten tijdens chemo heb ik niet zoveel gelezen, meer over wat behandelingen met je lichaam doen.

Wel goed van je dat je een weg hebt gevonden in wat wel en niet te eten. En dat je, je hier dan prettig bij voelt. Ik denk dat dit bij alles belangrijk is en vooral tijdens behandelingen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Moeilijk he, je wil zo graag je best doen om de kanker weg te houden, maar wat kun je daar nou aan doen? Voeding geeft het idee dat je controle hebt, maar als je je steeds schuldig voelt over wat je wel of niet eet, dan is het ook geen vooruitgang. Gevarieerd eten, regelmatig bewegen, weinig snoepen, dat zal toch het verstandigste zijn.

De hoogleraar aan de VU, dr. Katan, is met emeritaat. Schrijft amusante columns, zoals http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/384--5-februari-nrc-de-magie-van-het-mediterrane-dieet.html. De hoogleraar in Wageningen wordt gefinancierd door het WCRF (zie http://de-amazones.nl/phpbbforum/viewtopic.php?f=48&t=13090). Geen onomstreden club, hoewel research hun doelstelling is geven ze driekwart van de inkomsten uit aan 'voorlichting'.

Doe wat voor jou goed voelt en maak saladedressing van raapzaadolie ;-)

Offline
Berichten: 55

@Maisa, ik bedoel de nieuwe hoogleraar Voeding en Kanker, prof. dr. ir. Ellen Kampman. Sinds oktober 2010 is zij ook verbonden aan het VU. Zie ook: http://www.wcrf-nl.org/onderzoek/WCRF-projectgroep/ellenkampman.php

@Esmuis, je hebt gelijk, waarschijnlijk heb ik me ten onrechte druk gemaakt over mijn gebrek aan zonlicht in de winter. Maar die dagelijkse wandeling kan ik toch iedereen aanbevelen!

@Monette, grappig dat je precies hetzelfde doet als ik op het gebied van voeding, ik probeer ook met de seizoenen mee te koken, alles biologisch en snoep helemaal niet meer (met uitzondering van hele pure chocolade). Het gekke is dat een normaal snoepje of gebakje me nu ook niet meer smaakt, veel te zoet!

@Mispoes, ik las in een interview met prof Kampman dat voeding en leefstijl inderdaad niet bij iedereen van invloed zijn op het krijgen van kanker. Maar er zijn mensen die wel gevoelig zijn voor de invloed van bepaalde voedingsmiddelen. Als je haar naam googled, krijg je verschillende websites waarin zij iets vertelt over haar onderzoek. Helaas is ze er nog niet zover gevorderd dat ze heel concrete adviezen kan geven....

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Ellen Kampman is ook nog niet erg lang bezig met het onderzoek. Die leerstoel bestaat iets meer dan 1 jaar. Ze heeft op een bijeenkomst van Alpe D'huzes het een en ander uitgelegd over haar onderzoek (de leerstoel wordt gefinanciersd vanuit AD6).

Heel even gesproken met haar over gezond eten tijdens chemo.. dat dat o.a. bij mij dus echt niet werkte en dat dat waarschijnlijk de grootste uitdaging wordt want hoe 'werk je' om die smaakverandering heen.

Het onderzoek blijft gewoon erg lastig omdat je met zoveel andere dingen rekening moet houden. Want hoe filter je bijvoorbeeld invloed van wel of juist niet sporten/bewegen er uit... en hoeveel invloed heeft de woonplaats.

Offline
Berichten: 4292

Grappig die zoektocht. Ik had dat eigenlijk niet, die behoefte om zeker te weten dat ik alles zo gezond mogelijk deed.

We deden al "alles met mate" en zijn hooguit nog meer groente gaan eten dan daarvoor.  Maar al die verschillende methodes: je wéét gewoon niet wat er klopt van al die verhalen.

Het lezen bij elkaar is juist zo mooi omdat je ziet dat iedereen er toch op haar eigen manier mee omgaat.

zoltanban5
afbeelding van zoltanban5

But Nature is also Replica Watches uk in honour of this singular vision, and birds are particularly represented. The Rolex Replica uk image of a scientist dissecting the secrets of its object of study to understand Hublot Replica Watches it perfectly, Pierre Jaquet-Droz and his successors are needed with their series of clocks long-line. Very quickly because of the latest innovations in miniaturization, they soon give rise to amazing singing watches.

Artikelen van Isis

Vaarwel
Kracht
Zingen
Surfen
Pannetje
Buikgevoel
Marmot
DoodsAngst
Tweederangs-Angst

Pagina's

Webloggers